cara membuat kek batik
Guna api perlahan jeBila butter mula mencair masukkan 34 susu pekat. Kek batik ini juga sesuai dijadikan hidangan pada hari tertentu seperti menyambut hari jadi dan juga hadiah kepada seseorang.
Lapik plastik dalam loyang untuk memudahkan kek batik dikeluarkan nanti.
. 6 Simpan di kulkas selama 30 menit 1 jam. Masukkan kek batik yang siap dimasak tadi ke dalam loyang dan padatkan. Cara-cara membuat kek batik.
Kacau cepat-cepat supaya tak berketul. Tambah air dan biarkan sekata. Cara buat kek batik mempunyai berbagai versi dan resepi mengikut selera masing-masing biasanya biskut marie coklat atau milo dijadikan bahan utama.
Kek Batik merupakan juadah pemanis mulut yang amat popular di Malaysia. Masukkan 200 gram buttercup. Cara Penyediaan Kek Batik Melting Lembut.
4 Simpan di kulkas kurleb 30 menit. Selain itu terdapat juga rujukan bahan dan alatan masakan murah dan promosi yang ada di Shopee. Masukkan pula Milo dan serbuk koko.
Cara membuat kek batik yang mudah dan cepat. Simpan dalam bekas dan biarkan sejuk sebelum dipotong. 7 Masukkan coklat batang DCC dan susu cair ke dalam.
Kacau lagi hingga rata. Dah siap pun hidangan kek batik nestum rangup dan terbaik sukatan cawan yang saya kongsikan. Masukkan biskut marie dan kacau sebati anggaran dalam 5-7minit.
Seterusnya masukkan telur kacau dulu supaya rata dan baru masukkan air. Masukkan nestum Milo kacang dan biskut marrie. Kacau sebati biar sekata.
Nak tahu cara membuat kek batik lembut tak lemau dan keras kematu boleh cuba resipi dan cara yang dikongsikan oleh Seroja Irdina ini. Rasanya penuh dengan coklat dicampur pula rasa lemak daripada biskut pastinya menimbulkan kombinasi yang amat menarik untuk dimakan. Cara pembuatannya tidaklah susah walaubagaimanapun ianya perlulah dihasilkan dengan cermat.
Pertama tak perlu tambah air ke dalam adunan bahan. Resepi I sendiri olah bukan resepi google. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dikeluarkan dan dipotong.
Ada juga menggunakan Nestum biskut Oreo biskut-biskut lain dan bermacam lagi mengikut kreativiti mereka sendiri. Semua sudut terisi. Untuk mendapatkan kek batik yang rangup ada beberapa tips yang perlu diikuti.
Dalam 1 resepi U boleh hasilkan 2 versi iaitu versi lembut tapi tak lemau atau versi keras kematu. Masak butter sampai cair masak kek batik guna api kecil. Seterusnya masukkan 5 sudu besar milo dan 1 sudu besar serbuk koko.
Masukkan telur dan kacau sehingga semua sebati dengan adunan kek batik. Jika tidak keraslah kek anda. Kedua semasa mencampurkan biskut merry ke dalam bahan campuran lain lakukan secepat mungkin dan terus simpan ke dalam peti ais.
This KEK BATIK salah satu sumber pendapatan I. Cara buat kek batik yang ringkas dan menggunakan bahan-bahan yang jimat menjadikan ia pilihan ramai. Hai semua kembali lagi bersama Maktok Kitchen.
Panaskan butter dengan api yang perlahan hingga cair masukkan susu pekat manis dan kacau hingga sebati. Masukkan perlahan-lahan serbuk milo dan serbuk koko kerana ia mudah untuk berketul. Kemudian terus masukkan susu pekat.
Setelah itu semprotkan buttercream asin di atas kek batik. Untuk resepi kalini Maktok nak kongsikan cara mudah membuat kek batik lembut yang sangat sedap. Ini semua resepi dari mak cik saya.
2Untuk tips elakkan bahan adunan hangit guna api kecil sahaja dan non stick pan ya. Simpan dalam peti sejuk.
Pin By Nina On Cakes Foodstuff Food Baking
Pin On Video Resepi Memasak Sedap
Kuih Biskut Batik Food Homemade Recipes Recipes
Pin On Manisan Kue2 Hidngn Mlyu
Pin On Mufin Cupcake Cake Cooking Fanpage
Comments
Post a Comment